آشنایی با صنایعدستی استان فارس
خاتم کاری
خاتمکاری شیراز از دیرباز جایگاه ویژهای در صنایع دستی کشور داشته و ویژگیهای منحصربهفرد آن باعث شده است که در کنار خاتمکاری اصفهان و سایر نقاط کشور بدرخشد.
معرق کاری
هنر معرق از جمله صنایع دستی قدیمی در ایران و همین طور شیراز محسوب میشود که طبق اسناد و مدارک، زادگاهش هند بوده و به دست هنرمندان و صنعتگران ایرانی تکامل یافته است.
نقره کاری
نقره کاری شیراز، از روزگاران گذشته در این دیار رواج داشته و شامل نقوشی مانند گل نرگس، زنبق، پنج پر، عنبر بو و گل سرخ میشود که این طرحها را در هیچ گوشهای از ایران پیدا نخواهید کرد.
جوک کاری
جوککاری (javak) از هنرهای وابسته به چوب است که شباهت زیادی به خاتمکاری دارد. این صنایع دستی با استفاده از دو تا سه رنگ چوب و کنار هم گذاشتن قطعات کوچکی با مقطعهای مثلثیشکل انجام شده که منجر به تشکیل مستطیل و لوزی میشود.
منبت کاری
منبت یکی از صنایع دستی معروف در بازارهای شیراز است که در نقاط مختلف استان فارس تهیه میشود؛ بهخصوص در شهر آباده که در میراث جهانی یونسکو ثبت شده است.
قلمزنی
قلمزنی، هنر جذاب دیگری است که با استفاده از قلم و چکش انجام میشود و در فهرست هنرهای فلزکاری قرار میگیرد. هنرمند برای قلمزنی باید نقش و نگارهای مختلف را روی فلزهایی مانند مس، نقره، طلا و برنج حکاکی کند.
کاشی هفت رنگ
کاشی هفت رنگ یکی از مهمترین صنایع دستی شیراز است که به معماری دوران اسلامی تعلق دارد. برای تهیه این کاشی، کاشیهای لعابدار سفید کنار هم چیده شده و با رنگهای مختلف رنگآمیزی میشود.
صنایع دستی دست بافت
فرشهای دست بافت شیراز اغلب توسط عشایر بخشهای مختلف استان فارس و همچنین تعدادی از شهرها و روستاهای استان نظیر آباده و فسا تهیه میشوند و با طرحهایی نظیر قشقایی، افشار، خمسه، آباده و... خودنمایی میکنند.
گیوه
گیوه نوعی کفش بادوام، نرم و راحت با رویه دست بافت است که در مناطق مختلف ایران بهویژه در مناطق روستایی و کوهستانی استفاده میشود.
نمدمالی
نمدمالی از قدیمیترین شیوههای تهیه زیرانداز به حساب میآید که تاکنون شناخته شده است. این زیرانداز سنتی از پشم تولید شده و در اثر فشار و رطوبت و حرارت یکپارچه میشود.
پارچه های رنگی عشایر
پارچه های رنگی عشایر یکی دیگر از بخشهای جذاب در بازار وکیل شیراز است که چشم هر گردشگری را به خود خیره میکند.
سفالگری
سفالگری از جمله هنرهای رایج در شیراز است که با ابزارهای مختلفی مثل چاقوی سفالگری، سیم قطعکننده، مشته، ابزار حلقه، سیم و تراش، اسفنج، گل رس و... تهیه میشود.
میناکاری
هنر میناکاری در دوران صفویه اهمت زیادی پیدا کرد و از آن زمان تاکنون طرفداران بسیاری دارد. در میناکاری از فلزاتی مثل طلا، مس، نقره، استیل، آلومینیوم، مفرغ، برنج و برنز استفاده میشود
شیشهگری
شیشهگری از هنرهای قدیمی محسوب میشود که در برخی مناطق ایران از جمله شیراز رواج داشته است. شیشهگری هنر شکلدهی به شیشه است که برای این منظور ابتدا ماده شیشه را حرارت میدهند تا نرم شود
مینیاتور
واژه «مینیاتور» که حدودا از دوره قاجار وارد زبان فارسی شد، مخفف کلمه فرانسوی «مینی موم ناتورال» است و به هر نوع هنر ظریفی گفته میشود
نقاشی گل و مرغ
خلق طرحهای اسلیمی و گل و مرغ و ترنج سابقهای طولانی در شیراز دارد و نمونههای بینظیر آنها را میتوان در بسیاری از مساجد و بقاع متبرک شهر مشاهده کرد.